Noi prospectiuni la marginea orasulul Deva

Cativa membri ai grupului „CIVITAS” au semnalat aparitia unor noi utilaje care fac prospectiuni in Deva, de data aceasta langa releu.

Prospectiuni Deva langa releu 2015
Februarie 2015: noi prospectiuni in Deva, langa releu (sursa foto: Alin Gabor / Facebook)

Iata cateva dintre comentariile unor deveni ingrijorati de faptul ca autoritatile nu ne spun nimic in legatura cu aceste foraje:

„Un astfel de camion a fost oprit de politie in statia de autobus de la Policlinica din Dacia. In loc sa prezinte actele soferul i-a indicat politistului sa sune la un nr. de telefon. […] Avea bazinele pline cu solutii. Probabil ca acele solutii sunt pompate in locurile forajelor pentru a determina tipul si cantitatea de metale din adinc. Un lucru este clar, toate acestea se intampla cu stiinta institutiilor de stat care ar trebui sa informeze cetatenii despre astfel de lucrari. Asadar putem presupune ca sunt ilegale si ca, daca au avize de mediu, sunt date fara a indeplini conditiile necesare.”

„Cred ca cei de la Deva Gold ori European Goldfields, ( care de fapt sunt cam aceiasi ) nu sunt straini de aceste prospectiuni. Agentia de Mediu ar trebui sa stie de aceste foraje,dar aceasta institutie este „subordonata” lor .Harta reprezinta perimetrul de explorare a Deva Gold.”

Perimetrul de explorare Deva Gold
Perimetrul de explorare Deva Gold (sursa foto: Alexandru Cornel / Facebook)

„20:15, operațiunile continuă. […] Nu ne-am băgat aproape, că nu știm cu ce sau cine ne trezim în față, mai bine pe ziuă. Pe coborâre ne-am întâlnit cu un camion cu (aproximativ) CS-65-CST care urca încolo. P.S. Se aude huruitul pe toată valea, exact ca anul trecut pe Căprioara…”

Prospectiuni Deva noaptea
Prospectiuni Deva noaptea (sursa foto: Alex Pârva / Facebook)

Mai multe imagini:

Prospectiuni Deva langa releu 2015 2
Sursa foto: Alin Gabor / Facebook
Prospectiuni Deva langa releu 2015
Sursa foto: Alin Gabor / Facebook
Prospectiuni Deva langa releu 2015
Sursa foto: Alin Gabor / Facebook
Prospectiuni Deva langa releu 2015
Sursa foto: Alin Gabor / Facebook
Prospectiuni Deva langa releu 2015
Sursa foto: Alin Gabor / Facebook

Update: Marius Bota, fondatorul grupului „Civitas”, scrie:

Am discutat la Agenţia de Mediu HD şi nu există nicio autorizaţie emisă pentru acea zonă, şi am trimis, împreună cu pozele, o sesizare spre Garda de Mediu: „Va transmitem atasat poze facute de membrii asociatiei CIVITAS, la care alaturam aceasta sesizare prin care solicitam, efectuarea de catre institutia dumneavoastra, a demersurilor necesare aflarii informatiilor despre lucrarile care se efectueza in zona releului de la Cozia, a legalitatii acestora, precum si a executantului acestor lucrari. In discutia purtata cu Agentia de Mediu Hunedoara, ni s-a transmis ca nu exista nicio autorizatie de lucrari in zona respectiva.

Asteptam raspunsul dumneavoastra!”

Sursa: Grupul de Initiativa „CIVITAS” Deva / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *