Exploatarea de la Certej, in carti, pentru anul viitor

Jumătate de miliard de dolari, investiţiile preconizate de Deva Gold în vederea demarării proiectului minier

Exploatarea de la Certej, in carti, pentru anul viitor

Investitorii de la proiectul minier din Certej plănuiesc ca până la finalul anului să obţină autorizaţia pentru construirea uzinei de preparare, astfel încât, anul viitor, sau cel târziu în 2016, să poată demara operaţiunile propriu-zise de exploatare a aurului, ne-a declarat, directorul general al companiei Deva Gold, Nicolae Stanca.

Anul acesta, societatea Deva Gold va achiziţiona terenurile în vederea construirii tuturor facilităţilor necesare demarării proiectului, cea mai importantă fază din construirea Uzinei de preparare, susţine Nicolae Stanca. „Achiziţionarea terenurilor se va face în bloc, pentru a evita cumpărarea pe bucăţi care ar îngreuna puţin operaţiunile. Vor fi obţinute autorizaţii pentru tot ceea ce înseamnă mina, sediul social, infra­structura” a mai adăugat directorul Deva Gold.


Totalul investiţiei de la Certej se va ridica la circa jumătate de miliard de dolari, ne-a spus Nicolae Stanca.

Licenţele de exploatare acordate companiei Deva Gold au fost suspendate, pe fondul unui proces cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) care a solicitat anularea acordului de mediu. Cu toate acestea, la finalul anului trecut, ANPM a renunţat la procesul cu Deva Gold, un acord de mediu revizuit fiind dat proiectului minier de la Certej.

Reamintim, în context, că trei asociaţii de protecţie a mediului au protestat faţă de acordarea acestui aviz, în 2012, considerând că demararea proiectului minier ar duce la defrişarea a 187 de hectare de pădure şi distrugerea a 108 hectare din situl Natura 2000 – ROSPA 0132 din Munţii Metaliferi.

Lucrările se vor întinde pe o suprafaţă de 456 hectare şi presupun procesarea a 45 milioane de tone de minereu cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă, precum şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani.

Reziduurile rezultate în urma prelucrărilor, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate – potrivit proiectului tehnic – într-un iaz de decantare în aer liber având o suprafaţă totală de 63 hectare.

În ţara noastră, Eldorado a intrat prin achiziţia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Gold­fields, care deţinea 80% din proiectul de la Certej. În urma acestei tranzacţii, participaţia a revenit lui Eldorado. Restul de 20% este deţinut de către statul român, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene.

Frank Timiş, care a fondat şi Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montană Gold Corporation, a condus European Goldfields între anii 2000 şi 2007, fiind şi unul dintre acţionarii cei mai importanţi ai aces­teia (15% – 18,9%).

Compania este listată la Bursa de la Toronto şi la cea de la New York, cu simbolul ELD.

Autor: Lucia Crăciun
Sursa: bursa.ro

Un comentariu la “Exploatarea de la Certej, in carti, pentru anul viitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *