Deva Gold a inceput forajele pentru aur la marginea Devei?

Deva Gold a inceput forarile pentru aur la iesirea din Deva, pe strada Aurel Vlaicu
Deva Gold a inceput forarile pentru aur la iesirea din Deva, pe strada Aurel Vlaicu

Deva Gold a inceput deja forarile pentru aur la marginea Devei, inspre cabana Caprioara. Marti dimineata, proprietarul unei case de vacanta de pe strada Aurel Vlaicu a vazut niste utilaje aparute langa terenul sau.

Ceata nu ne-a permis o fotografie mai detaliata a utilajelor cu care Deva Gold foreaza pentru aur
Ceata nu ne-a permis o fotografie mai detaliata a utilajelor cu care Deva Gold foreaza pentru aur

„Ieri am venit si erau aici cu utilaje, am intrebat un muncitor ce fac, si a zis ca fac foraje pentru Euro Gold”, ne-a declarat localnicul.

Jeep-ul firmei de prospectiuni, cu numarul CS-07-FOR
Jeep-ul firmei de prospectiuni, cu numarul CS-07-FOR

Se pare ca firma care se ocupa de forari este din Caras-Severin, la intrarea pe drumul forestier care duce la terenul unde se foreaza aflandu-se parcata o masina cu numerele CS-07-FOR.

Cisterne cu apa folosite la forajele facute de Deva Gold
Cisterne cu apa folosite la forajele facute de Deva Gold

Se foreaza non-stop, zi si noapte, pe intuneric folosindu-se reflectoare. Sunt vreo 5-6 muncitori, si inca unul sau doi care stau de paza pentru a interzice accesul oricarei persoane neautorizate la fata locului. Pentru foraje se foloseste un utilaj mare care, din spusele muncitorilor, poate sapa pana la 500 de metri adancime. Au fost trase si multe tevi de plastic pentru apa.

Tevi care transporta apa pentru forajele Deva Gold
Tevi care transporta apa pentru forajele Deva Gold

Nu se stie inca daca proprietarii terenurilor peste care au fost trase conductele de apa si-au dat acceptul. Pamantul fiind argilos, exista riscul unor alunecari de teren cauzate de cantitatea mare de apa folosita la foraje.

Paznicii Deva Gold nu ne-au lasat sa intram pe drumul forestier care duce la locul unde se foreaza
Paznicii Deva Gold nu ne-au lasat sa intram pe drumul forestier care duce la locul unde se foreaza

Reporterii nostri, ajunsi la fata locului, nu au fost lasati sa treaca de catre doi paznici care stateau la intrarea spre drumul forestier. Acestia au refuzat sa ne dea orice fel de detalii, trimitandu-ne la sediul Deva Gold.

Va reamintim ca Deva Gold a fost cumparata de Eldorado Gold, care are are in concesiune exploatarea de la Certej. Eldorado Gold este o alta companie canadiana care vrea sa inceapa exploatarea aurului cu cianuri, dupa modelul Rosia Montana, in perimetrele aurifere Brad, Deva şi Muncel (judeţul Hunedoara).

Explorarile sunt facute de European Goldfields, o „gaselnita” a aceluiasi Frank Timis ca si Rosia Montana, care a fost vanduta la Eldorado Gold impreuna cu proiectul Certej. Ei au primit anul trecut prin februarie licenta de EXPLORARE la Deva-Muncel. Zona New Deva-Muncelu, de circa 134 kmp, se intinde din vecinatatea Devei peste partea de nord a Muntilor Poiana Ruscai, cuprinzand intreg arealul, pana dincolo de Lapugiu, iar in adancime coboara spre Hundeoara. Zona New Brad, cuprinde toti Muntii Metaliferi, avand peste 370 kmp.

13 comentarii la “Deva Gold a inceput forajele pentru aur la marginea Devei?

 1. Cetateanul de rand” care „crede” nu este majoritar, ci reprezinta 23 % din electorat. Ceea ce se-ntam:pla in Romania este rezultatul firesc, previzibil a transformarii „cetateanului care nu crede” intr-un simplu obiect, prin manipularea propriei sale vointe. Celor 10-11 milioane de electori amorfi li s-a inoculat ca este dinstins, curat „sa nu se amestece in balta politicii”, au fost maguliti, periati, atat cat sa stea acasa si sa lase pe cei putini (interesati, cumparati, amagiti) sa decida pentru ei. Sa faca jocurile actualei puteri. Ei sunt autorii urcarii la putere a famigliei celei mai corupte si mai fara de lege. Ei, cei ce stau acasa crezand ca nu se amesteca in mizerie, au lasat mizeria sa acopere tara, s-o fure din interior si s-o compromita in exterior. Asta atinge pe fiecare roman, cu precadere pe cei care isi refuza implicarea civica si se va resimti ani buni de toti romanii, inclusiv de cei care astazi sunt inca minori.

  Doamna Nuland si-a exprimat, cu diplomatie, mirarea ca romanii nu reactioneaza la abuzurile Puterii si la atacurile asupra Justitiei – atacuri duble : prin presiuni si amenintari asupra institutiilor si prin masive si periculoase modificari ale legislatiei.
  Noi, romanii am lasat tara, Romania noastra, FARA LUPTA in mainile unor trupe de ocupatie care o badjocoresc in aplauzele sau in tacerea complice a victimelor.
  A spus-o in diverse momente UE, a spus-o si doamna Nuland : nimeni dinafara nu poate actiona intern in locul romanilor. Romanii voteaza sau nu merg la vot, romanii accepta tacit ceea ce se-ntampla cu tara lor. Nicio democratie adevarata nu s-a construit fara implicarea cetatenilor. Neimplicarea cetatenilor = dictatura. Oare cand vor intelege asta cei care renunta la orice responsabilitate cetateneasca ? Tot ce ni se-ntampla ne-am facut-o cu mana noastra.

 2. Ma indoiesc ca au dreptul sa-ti interzica accesul pe acel drum. Asa ca as chema politia.
  Apoi as verifica daca au autorizatii pentru acele sapaturi…

 3. acesti canadieni sa fie scosi afara din tara si sa li-i se interzica exploatarea in Deva. Iar Nicolae Stanca sa faca puscarie pentru tradare nationala

 4. daca aveti de gand sa cautati aur este foarte bine,dar ma tem ca aveti nevoie de uraniu si atunci pe oameni pe care vreti sa ii despropietariti in schimbul unor sume mari de banii nu le ramane alceva de facut decat sa isi cumpere cosciuge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *