Cum au votat deputatii hunedoreni la propunerea pentru modificarea Legii Minelor

Modificările aduse legii minelor nu au trecut de majoritatea Camerei Deputaților. Cele 160 de voturi în favoare nu au fost suficiente pentru a modifica o lege organică. Cele 22 de abțineri, alături de cele 105 voturi împotriva modificărilor grave aduse de acestă propunere legislativă arată izolarea guvernului în intenția sa de a favoriza cu orice preț compania minieră de la Roșia Montană. Deși proporția susținătorilor cianurii este mai mare în Parlament decât în rândul cetățenilor, cei corupți de ideea mineritului cu cianuri rămân totuși o voce marginală în România.

Cum au votat deputatii hunedoreni la propunerea pentru modificarea Legii Minelor

Iata voturile deputatilor hunedoreni:
Hărău Eleonora-Carmen (PNL) – ABSENT
Iacob Ridzi Monica Maria (PP-DD) – DA
Intotero Natalia-Elena (PSD) – DA
Muntean Mircia (PDL) – NU
Nistor Laurenţiu (PSD) – DA
Resmeriţă Cornel-Cristian (PSD) – DA
Ţîmpău Radu Bogdan (PNL) – DA


Daca doriti sa contactati deputatii si sa ii intrebati de ce au votat DA pentru acest proiect de lege abuziv si neconstitutional, iata datele lor de contact:

Monica Maria Iacob Ridzi
Telefon: 0723 510 850, 0726 200 679
Email: [email protected], [email protected]

Laurențiu Nistor
Telefon: 0722 308 273
Email: [email protected], [email protected]

Cornel-Cristian Resmeriță
Telefon: 0721 121 175
Email: [email protected], [email protected]

Radu Bogdan Țîmpău
Telefon: 0254 233 517; 0254 221 410; 0723 395 077
Email: [email protected], [email protected], [email protected]

Natalia-Elena Intotero
Telefon: 0745 990 955; 0733 312 213
Email: [email protected]

Săptămâna trecută a fost supus votului în Senat un proiect de modificare a Legii Minelor care a preluat, în cea mai mare parte, sub forma de amendamente, prevederile Legii Speciale pentru Roşia Montană. Chiar dacă la Senat proiectul de lege nu a întrunit numărul necesar de voturi, cameră decizională este Camera Deputaţilor. Surpriza maximă a fost că luni, la şedinţa celor două comisii, membrii acestora s-au trezit în faţă cu un proiect redactat diferit faţă de forma care a trecut prin Senat! Mai mult, membrii comisiilor au primit proiectul (de 68 de pagini) în timpul desfăşurării şedinţei. Obiecţiile legate de lipsa timpului necesar citirii acestuia au fost stopate de preşedintele Comisiei pentru Industrii, Iulian Iancu. Oricum, de dezbătut nu s-a dezbătut mai nimic (cu excepţia respingerii unui amendament legat de interzicerea utilizării cianurilor în minerit). Cea mai importantă modificare adusă Legii Minelor este cea privitoare la declararea (fără nici o minimă motivare!) a lucrărilor de prospecţiuni, explorări şi exploatări miniere ca fiind de interes naţional deosebit. Iar sub acest pretext e deschisă uşa tuturor abuzurilor: exproprieri în interes privat, descărcări de sarcină arheologieliberate în mod discreţionar sau chiar lipsa acestora, scoaterea păşunilor şi pădurilor din circuitul agricol şi forestier, încălcări ale regimului de protecţie a apelor etc.

„Nici nu mai vreau să vorbesc despre această lege, atât de flagrantă, dacă legea vine şi spune fără nicio motivare că orice proiect minier este de interes naţional deosebit ”, a declarat Ştefania Simion, consilier juridic la Alburnus Maior, participantă la şedinţa comisiilor. „N-are nicio legătură nici cu Constituţia, nici cu CEDO, nici cu tratatele UE. Singurul lucru pe care îl spun e că de acum suntem în legitimă apărare faţă de statul român. Să vină şi să încerce să pună în aplicare o asemenea lege la Roşia Montană”, a mai spus Ştefania Simion.

Viteza cu care Camera Deputaţilor încearcă să legifereze activităţile miniere ca fiind de interes naţional deosebit are mai multe explicaţii. Una dintre ele poate fi găsită la Bursa din Toronto, unde acţiunile Gabriel Resources au cunoscut o revigorare accentuată, în discordanţă cu evoluţia generală a companiilor de exploatare a aurului. Din acest punct de vedere, chiar dacă proectul minier de la Roşia Montană nu se va realiza vreodată, normele şi măsurile favorabile îi ajută pe cei care deţin acţiuni să scape de ele la un preţ la care să nu piardă prea mult.

O altă explicaţie e legată însă şi de creşterea opoziţiei civice faţă de exploatările de resurse distructive pentru mediu şi comunităţile locale. Cum anul electoral 2014 (cu europarlamentare şi prezidenţiale) bate la uşă, politicienii încearcă să grăbească deciziile nepopulare în speranţa că Sărbătorile de iarnă le-ar mai atenua impactul. [Sursa: voxpublica.realitatea.net]

Un comentariu la “Cum au votat deputatii hunedoreni la propunerea pentru modificarea Legii Minelor

  1. Vedeti cat de perfizi sant si politicienii (nostri) dar si canadienii ? In Europa santem TIGANI. In tara noastra santem sarmani,canadienii ce cauta intro tara care pentru ei e de mana a 3a ? Noi nu santem buni,dar bogatiile noastre ce ar cauta in buzunarele lor ? NU LE VOR AVEA IN VECII VECILOR-Daca ar depinde numai de guvernanti de mult am fi disparut de pe harta.ACOLO SUS DINCOLO DE INTELEGEREA UMANA EXISTA O PUTERE NEINTELEASA DE OM CARE VEGHEAZA !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *