DOSAR DE POLITICIAN: Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Eram întrebat ieri cât timp o să mai realizez rubrica “Dosar de politician”. “Până vor închide băieţii cu ochi albaştri Realitatea TV”, i-am răspuns interlocutorului. Întrebarea viza însă subiectele noastre de zi cu zi: câte hoţii mai sunt de arătat în România, câţi politicieni corupţi, câte afaceri necurate girate politic, câţi baroni, primari sau parlamentari incompatibili mai sunt? Mai sunt dragii mei, mai sunt subiecte pentru încă trei ani de “Dosar de politician”, fără întrerupere. Şi nu uitaţi: în fiecare zi, politicienii comit prostii pe bandă rulantă, pe banii noştri.

DOSAR DE POLITICIAN - Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Astăzi mergem într-un judeţ aproape necunoscut opiniei publice, Hunedoara. Aici domneşte baronul Mircea Moloţ, de la Partidul Naţional Liberal. El este preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Povestea lui Moloţ este simplă: informator al Securităţii pe vremea lui Ceauşescu, bani sifonaţi de la Consiliul Judeţean Hunedoara către firmele apropiaţilor săi, mult tupeu politic, ca să nu spunem nesimţire, şi, în general, o viaţă bună şi prosperă pentru baronul Mircea. Când nu conduce judeţul Hunedoara, Moloţ participa la partide îmbelşugate de vânătoare. Este aşadar vânător împătimit, premiat chiar pentru trofeele de cerb împuşcate, are două vile şi proprietăţi de peste 100 de hectare de teren în judeţ. În comuna Certeju de Sus deţine un conac, alături de 84 de hectare de teren. O proprietate demnă de un grof maghiar, aşa cum exista în Transilvania pe vremuri. Asta este viaţa lui Moloţ, alegătorii îl votează iar el trăieşte pe picior mare.


Când a fost descoperit de către Agenţia Naţională de Integritate că este incompatibil, iar dosarul său de colaborator al Securităţii a devenit public, jurnaliştii l-au întrebat pe baron dacă nu ar fi cazul să demisioneze. Baronul Moloţ a făcut o declaraţie memorabilă, potrivită tuturor jupânilor care conduc România: “Numai dacă Dumnezeu nu mai îmi dă viaţă până la finalul mandatului o să plec din postul de preşedinte. Deci, nu veţi scăpa de mine sub nici o formă, indiferent dacă sunt sau nu declarat incompatibil” a ţipat Moloţ. Omul nu vrea să plece din funcţie, aşa cum câinele nu pleacă niciodată de la măcelărie. Motivele sunt evidente: banii şi puterea.

Baronul Moloţ nu face un secret din faptul că ginerele său, pe nume Robert Venter, a câştigat contracte de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Hunedoara, printre care şi lucrarea de renovare a sediului instituţiei. Acelaşi Venter a primit şi lucrări de construcţii în cadrul proiectului european pentru modernizarea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi apă din Deva şi Hunedoara. Proiectul a fost implementat de compania de apă a judeţului, deţinută de consiliul judeţean. Adică banii erau plătiţi din pixul subordonaţilor lui Moloţ. Aşa se întâmplă în familiile baronilor locali din România, îţi vin milioanele de euro în buzunar şi trebuie să-i iei, n-ai ce face! Acest proiect de canalizare, în valoare de 63 de milioane de euro, a fost un bun prilej pentru îmbogăţirea şmecherilor din oraşul Deva, printre ei şi familia fostului boxer Mihai Leu. În timp ce băieţii deştepţi de la Deva căpuşau contractul european cu pricina, Consiliul Judeţean Hunedoara băga în faliment tocmai firma de construcţii deţinută de instituţie. Firma care putea să facă lejer lucrările în acest proiect. CJ Hunedoara deţinea compania Drumuri şi Poduri SA Deva. Compania primea contracte pentru modernizarea drumurilor de la Consiliul judeţean, apoi aceste lucrări erau subcontractate către alte firme private. În final compania de stat a dat faliment. Printre cei care sifonau banii de la Drumuri şi Poduri SA era şi afaceristul Gabriel Doda, arestat recent pentru acuzaţii de crimă organizată şi evaziune fiscală. O altă firmă care căpuşa compania de construcţii judeţene era şi Viva Construct, deţinută de un anume Vasile Axinte, apropiat al senatorului PSD de Hunedoara, Cosmin Nicula. Semn că la Hunedoara combinaţiile politice se fac şi între partide, mai ales în familia USL.

Dacă baronul Mircea Moloţ ar fi doar unul dintre miile de politicieni îmbogăţiţi din politică am putea înţelege. Începând din anul 2000, Moloţ a lucrat doar în administraţia locală şi, înainte, a lucrat doar la stat, fiind director de şcoală generală. Partidul Naţional Liberal însă continuă să îl ţină în braţe pe Moloţ, deşi acesta este dovedit ca fiind informator al Securităţii. Tocmai PNL, care pretinde că este un partid istoric ce a avut de suferit de pe urmă comunismului. Datele din dosarul sau de la Securitate arată că baronul Moloţ a fost racolat din liceu şi reactivat în armata sub numele de „Viorel Panţuru”. “Moloţ a avut o activitate informativă utilă” spunea ofiţerul de Securitate care se ocupa de el. Una peste alta, poate că nici acest lucru nu ar conta, dacă judeţul Hunedoara ar fi un model de dezvoltare de success. Ceea ce nu este cazul..

În final o constatare, după o lună de zile pe care mi-am dedicat-o studiului acestor baroni locali: avem tendinţa, noi ca români, să promovăm întotdeauna la conducere pe cei mai răi dintre noi: pe cei care mint, înşeală, fură… Să fie asta o boală naţională?

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *