DOSAR DE POLITICIAN: Petru Mărginean, primarul Devei şi omul lui Dan Voiculescu

Tinerii care protestează în Piaţa Universităţii împotriva proiectului Roşia Montană vorbesc despre faptul că noua generaţie de intelectuali nu vor lăsa această clasă politică să mai conducă în interes personal România. Cei din piaţă spun aşa: “noi am trăit eşecul capitalismului, noi suntem generaţia care a crescut fără locuri de muncă, fără perspective, am trăit într-un capitalism sălbatic şi de cumetrie. În orice facultate găseşti oameni mult mai capabili decât orice politician sau ce am avut în guvern în ultimii 20 de ani. Problema este că aceşti oameni capabili, tineri sau mai puţin tineri, nu pot accede în funcţiile politice importante din cauza mecanismelor instituite de politicieni pentru a ermetiza sistemul”. Foarte corect!

Petru Mărginean, alături de preşedintele PC, Daniel Constantin
Petru Mărginean, alături de preşedintele PC, Daniel Constantin


Aşadar, înţelegem că după 23 de ani de democraţie, ajung la putere cei care sunt desemnaţi să ajungă: fie de partidele politice, fie de un sistem de putere care are legătură cu serviciile de informaţii şi mediul economic conectat la afacerile cu statul. Pentru a ajunge la putere s-au inventat partide fără ideologie şi fără scop politic clar: unul dintre ele este chiar la putere. Se numeşte Partidul Conservator: el nu există în mod real, deşi are zeci de deputaţi şi senatori. Conservatorii au fost inventaţi de Dan Voiculescu şi iniţial se numeau umanişti. Mâine se vor putea numi liniştiţi social democraţi, după cum evoluează relaţiile dintre preşedintele PC Daniel Constantin şi premierul Victor Ponta. Dacă mâine toţi oamenii de bună credinţă care au ieşit în stradă în ultimele zile în marile oraşe din România vor vrea să-şi facă un partid nu vor avea nicio şansă. În viitor, tot partide inexistente, de genul PC, vor conduce România.

Conservatorii nu există în sondajele de opinie, ei nu au voturi, nu au oameni, nu au platformă ideologică, dar totuşi sunt la putere. Cum se poate? Au primit funcţiile şi poziţiile guvernamentale în schimbul susţinerii trustului de presă pe care îl au în spate, plus, cel mai probabil, au vărsat sume importante de bani în conturile USL în campania electorală.

Aşa a ajuns de exemplu ca un necunoscut pe nume Petru Mărginean să fie ales primar din partea PC într-un mare oraş din România, tocmai la Deva, reşedinţa de judeţ a judeţului Hunedoara. Fireşte, Mărginean a ajuns primar cu susţinerea PSD şi PNL şi, mai ales, datorită valului de antipatie al românilor faţă de Traian Băsescu şi PDL. Acum, după aproape un an şi jumătate de guvernare USL, românii, traşi pe sfoară încă o dată de politicieni, ies în stradă din convingere sinceră, pentru prima dată în ultimii 15 ani.

Revenim aşadar la personajul de azi, primarul oraşului Deva, conservator de felul sau. Mărginean are un CV foarte ciudat: oficial el este inginer de construcţii şi a condus brigăzile muncitoreşti la trustul de construcţii Hunedoara. Apoi, devine ditamai preşedintele grupului de companii GRIVCO, deţinut de mogulul Dan Voiculescu. Evident că după întâlnirea cu Voiculescu cariera sa politică explodează. Mărginean se reciclează şi devine subprefect al judeţului în guvernarea Năstase, apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. În ultimii ani, în mod ciudat, devine preşedintele unei fundaţii care gestionează în judeţ sistemul SMURD, înfiinţat de doctorul Raed Arafat. Ce legătură au Partidul Conservator, construcţiile, GRIVCO şi serviciul de ambulanţă SMURD? Nu ştim, dar e lipsit de relevanţă, atât timp cât cetăţenii din Deva votează.

Primarul Mărginean se laudă că derulează în oraş proiecte europene în valoare de circa 20 de milioane de euro. Numai că, toate aceste proiecte au fost obţinute în mandatul fostului primar, Mircia Muntean. În rest, ca în orice primărie din România, primarul se ceartă cu membrii Consiliului Local, care au şi ei interese de afaceri.

Cât a condus servicul de ambulanţă SMURD, primarul Mărginean a fost acuzat că a încheiat contracte preferenţiale cu apropiaţii săi din partid. De banii SMURD s-a bucurat şi conservatorul hunedorean Ion Cristescu, amicul primarului Mărginean. Cristescu este şi fratele vicepreşedintele CJ Hunedoara, membru şi el al Partidului Conservator. Dacă vă întrebaţi de ce naiba au ajuns aşa de bine înfipţi consevatorii tocmai la Hunedoara (şi nu la Bârlad de exemplu) nu ştiu să va răspund. Probabil, locuitorii din Deva au citit de mici operele lui Titu Maiorescu, celebrul lider al Partidului Conservator. Răspunsul este mult mai banal: pentru că pe români nu i-a prea interesat cu adevărat ce au votat, iar acum culeg roadele propriei lor indiferenţe…

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *