Marijuana medicinala

Marijuana medicinala
Controversele declansate de folosirea cannabisului sau a marijuanei ca adjuvant in tratarea unor boli sau pentru ameliorarea starilor neplacute sau a durerilor provocate de afectiuni severe sunt multiple, insa nefondate, intrucat cannabisul este o planta medicinala inclusa in tratate de medicina herbalista apartinand chinezilor, iar acum cateva mii de ani era utilizata frecvent pentru ameliorarea sau tratarea diverselor afectiuni (singular sau in amestec cu alte plante medicinale). Luand, insa, in considerare efectele abuzului sau a unei administrari incorecte, cannabisul se recomanda a fi administrat, in scop terapeutic, doar intr-un mediu institutionalizat si sub observatia directa a unui cadru specializat.

Cea mai veche farmacopee chinezeasca, Shennong Bencaojing, contine o descriere a plantei cannabis, cu precizarea ca populatia folosea in special semintele pentru a da savoarea mancarurilor. Initial, cannabisul a fost inclus in gastronomia mai multor popoare asiatice, istoricii considerand ca, ulterior, oamenii au descoperit si proprietatile medicinale ale plantei. Arheologii au descoperit in zona Taiwanului de astazi vase cu o vechime de aproape 10.000 de ani ce contineau parti ale plantei. In alte zone ale Asiei Centrale s-au descoperit dovezi ce atesta folosirea marijunei de catre oamenii preistorici inca de acum 27.000 de ani. In secolul 3 e.n. un medic chinez a folosit pentru prima oara cannabisul ca anestezic, iar tratatele de medicina traditionala chineza includ cannabisul in lista celor 50 de plante fundamentale.

Papirusul de la Ebers (datand din aproximativ 1.550 ien) descrie proprietatile medicale ale cannabisului. De asemenea, planta apare mentionata si in alte texte medicale ale egiptenilor. Egiptologii au descoperit mentiuni ale plantei in texte ce dateaza cu aproximatie din secolul 18 i.e.n.

Si in India planta era folosita in scop medical sau ca drog pentru relaxare si destindere, pe cand in Grecia Antica populatia folosea cannabisul pentru a trata atat oameni, cat si animale. Herodot mentioneaza ca scitii din Orientul Mijlociu foloseau cannabisul pentru baile cu aburi. Tracii sunt mentionati pentru utilizarea frunzelor de cannabis intr-un ritual specific: aruncau parti ale plantei in foc si inhalau fumul; istoricii consemneaza de asemenea si priceperea tracilor in prelucrarea tesaturilor din canepa.

In epoca moderna, cannabisul a fost folosit in culturile vestice pentru tratarea durerilor, melancoliei, migrenelor, insomniilor, in tratarea glaucomului, a reumatismului, convulsiilor, crizelor de isterie, depresie, nebunie, metroragie (hemoragie uterina), ameliorarea durerilor nasterii. In 1890 medicul personal al reginei Victoria mentioneaza eficienta cannabisului in tratarea dismenoreei, migrenei, nevralgiei, convulsiilor si a insomniei. Scrierile medicale dintre anii 1840 si 1890 contin informatii despre utilizarea cannabisului in stimularea poftei de mancare, in tratarea migrenelor, durerilor, tusei excesive. Parintele medicinei moderne, Sir William Osler, noteaza cannabisul ca fiind cel mai eficient leac pentru migrene.

Studiile moderne atesta proprietatile curative ale acestei plante, insa se recomanda administrarea sub observatia unui specialist si in limitele legalitatii. In tari precum Canada exista la nivel national planuri de administrare a cannabisului pentru persoane cu afectiuni severe sau care provoaca dureri foarte puternice.

Din punct de vedere terapeutic, cannabinoidele au actiune anticonvulsiva, antihelmitica, de stimulare a apetitului, analgezica, antibacteriana, antiparazitara (fiind eficiente si in tratarea infestarii cu tenii), antiemetica, de reducere a presiunii intraoculare.

Pentru a evita controversele administrarii cannabisului intr-o tara pentru care nu exista un cadru legal care sa reglementeze concret situatiile in care bolnavul poate apela la aceasta planta, medicii specilizati in fitoterapie pot prescrie retete cu plante medicinale care au aceeasi actiune. Prin urmare, beneficiile pe care le are cannabisul asupra organismului pot fi obtiune prin actiunea altor plante medicinale, dar pentru care nu exista o interdictie legala si care sunt mult mai accesibile bolnavilor.

Sursa:121.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *