„DEVA DE CINCI STELE” ŞI-O RÂPĂ. 60 de familii din Deva, tratate cu sictir de primarul Mircia Muntean

„DEVA DE CINCI STELE”

Pe de altă parte, administratorul public Corina Oprişiu e ocupată cu trasul de sfori ca să obţină un post călduţ de director la primărie pentru că domnia sa expiră ca funcţie odată cu primarul, adică pe 10 iunie. În fine, ca tabloul să fie complet, celor doi viceprimari nu li se dau competenţe să urnească lucrurile. Se fac aproape trei luni de când au constatat autorităţile că un bloc e pe cale să o ia la vale şi Primăria Deva nu a luat nici o măsură din cele impuse la vremea respectivă. Locatarii susţin că primarul şi ai lui nici măcar nu au mai dat pe acolo, fiindcă ei, cetăţenii, nu sunt interesanţi din punct de vedere electoral. În timp ce edilii cu mâini sigure sunt în campanie, ploile sporesc gradul de risc. Subprefectul Vasilică Potecă a emis o a doua somaţie celor de la primărie, cerându-le să respecte măsurile impuse prin raportul de sinteză al specialiştilor, măsuri care, de altfel, au fost însuşite de „ştabii” Devei. Nici somaţiile nu au scos „echipa de cinci stele” a USP (PDL – UNPR) din sfera promisiunilor spre lumea reală.

Micul „canion” de la blocul 47

Aluncările de teren de sub blocul 47 de pe strada Teilor din cartierul Micro 15 al Devei au fost înregistrate oficial în data de 20 martie 2012, la ora 13. Atunci a intrat Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în alertă. Specialiştii au constatat că în spatele blocului s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de aproximativ 30 de metri. Pe lăţime, terenul deplasat era de 2,5 metri, cu o adâncime de 1,5 metri, ajungând într-o porţiune până sub talpa fundaţiei. Suprafaţa terenului afectat de alunecare de teren era de 500 de metri pătraţi, iar pământul ce o luase la vale ajunsese la 1,5 metri de blocul de mai jos. Acestea ar fi datele tehnice constatate, la faţa locului, de membrii grupului de suport tehnic pentru situaţii de urgenţă.

Primarul cu mâini sigure nu a mişcat niciun ţăruş
Din toate măsurile dispuse de specialişti, doar cele impuse locatarilor (60 de apartamente) şi cele pentru Apa Prod au fost duse la bun sfârşit. Este vorba de remedierea unor scurgeri în reţeaua de canalizare de la subsolul blocului. În schimb, tot ce era în sarcina Primăriei Deva a rămas ca-n tren. Primarul nu a luat nici măcar acele măsuri care presupun un efort financiar neglijabil. Spre exemplu, „gospodarii” târgului aveau de pus nişte repere fixe pe bloc pentru verificarea stabilităţii terenului şi a construcţiei. Locatarii spun că „pe la locul faptei” au trecut doar jurnaliştii şi câţiva propagandişti cu „marfă” electorală. Altă măsură: „Amplasarea în zonă a unor martori (ţăruşi) pentru monitorizarea evoluţiei alunecărilor de teren”. Şi aceasta a fost ignorată de mai marii primăriei.

Blocul aflat în picaj nu îi atinge la interese
Toate măsuri care cad în cârca şefilor primăriei au fost dispuse a se lua „de îndată”. Primăria Deva avea termene scadente la 22, 23,28 şi 30 martie, în funcţie de complexitatea lucrărilor. Până ieri, 5 iunie, 2012, spre seară, reprezentanţii Primăriei Deva nu au respectat niciun angajament asumat. Pentru că primarul Mircia Muntean e preocupat doar de lucrările de campanie – la viitorul heleşteu din centrul Devei se lucrează şi pe ploaie, iar pentru devastarea parcului de la Cetate şi-a făcut timp cât să organizeze o conferinţă de presă.
Pentru că administratorul public Corina Oprişiu se luptă în aceste zile să obţină un post de director la Primăria Deva în condiţii asemănătoare cu cele care au instalat-o pe actuala funcţie. Adică, printr-un simulacru de concurs în care se ştia numele câştigătorului (numele său a apărut publicat în presă) cu două săptămâni înainte de testare.

Sursa: nou.zhd.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *