Bronz la junioare, start bun la senioare

Ciprian Marinuţ

Tripleta de la CNS CSS „Cetate” Deva a adus cele mai multe puncte echipei de junioare a României, care a obţinut medalia de bronz la Campionatul European din Belgia. Formaţia de senioare din care a făcut parte şi petrileanca Raluca Haidu (legitimată la Cetate Deva) s-a calificat, ieri, în finala continentală pe echipe.

Medalie jubiliară cu muncă deveană
Tricolorele mici sunt mari gimnaste. Cu un total de 161.037 puncte, echipa României a obţinut bronzul european, aurul revenind Rusiei (167.330 puncte), pentru a opta oară din nouă ediţii, iar argintul, Italiei (164.031 puncte). Junioarele noastre au atins şi o bornă neegalată în gimnastica feminină juvenilă din Europa, cucerind medalia cu numărul 100 din palmares.
O contribuţie decisivă la această performanţă au avut gimnastele de la  CNS CSS „Cetate”. Tripleta deveană formată din Andreea Munteanu (54.665 puncte), Ştefania Stănilă (51.965 puncte) şi Miriam Aribăşoiu (51.474), a dus greul competiţiei, ele fiind singurele din lotul de cinci sportive al României care au evoluat la toate aparatele. Silvia Zarzu a evoluat la sărituri şi sol, obţinând 27.233 puncte, iar Cristina Tudorache a concurat la bârnă şi paralele şi a adus echipei 27.233 puncte.

Speranţe de noi medalii
Ca urmare a rezultatelor din concursul de la echipe, gimnastele tricolore care se pregătesc la Deva vor avea şi şase prezenţe în finalele individuale. Devencele Andreea Munteanu şi Ştefania Stănilă au ocupat locurile patru şi 12 în ierarhia la individual compus şi vor evolua în finala pentru titlul de cea mai completă gimnastă. Andreea Munteanu s-a calificat cu cea mai mare notă în finala la bârnă şi de pe locul şase în finala la sol. „Am concurat bine la bârnă şi la sol şi sper la medalii în finale. Îmi doresc o prezenţă pe podium şi la individual compus”, a spus Andreea Munteanu, noua lideră a echipei de junioare a României. Ştefania Stănilă a intrat cu a patra notă în finala de la sărituri, iar Silvia Zarzu a avut a treia notă la sol şi va lupta pentru o medalie în finală. „Ne aşteptam la această medalie. Am depus o muncă titanică din februarie 2011, de când am preluat lotul la Deva. În continuare, cele mai mari şanse la medalii le avem în finalele pe aparate, atât la bârnă, cât şi la sol. Chiar şi la sărituri, Ştefania Stănilă poate spera la podium. La individual compus lupta este dificilă, şi doar Andreea Munteanu are şanse la medalie”, a spus antrenorul Cristian Moldovan. Finala la individual compus-junioare va avea loc azi, iar finalele pe aparate sunt programate duminică dimineaţă.

Locul întâi (provizoriu) şi calificări asigurate
Şi gimnastele senioare au început cu dreptul participarea la Campionatul European din Belgia. Fetele antrenate de Octavian Belu şi Mariana Bitang au evoluat fără ratări în competiţia de calificări de ieri şi şi-au asigurat calificarea în finala pe echipe. Tricolorele au evoluat în prima subdiviziune şi s-au clasat pe primul loc cu un punctaj excelent 177.472 puncte, devansând la aproape cinci puncte Rusia (172.562) şi Italia (168.005). Întrucât Rusia, care e cotată ca a doua favorită şi Italia, creditată de specialişti cu a treia şansă, au fost deja depăşite, România are mari şanse să rămână pe locul întâi şi după celelalte trei subdiviziuni. În concurs au mai intrat încă 27 de ţări, însă şanse să ajungă în finala de opt la echipe aveau doar Marea Britanie, Franţa, Ucraina, Belarus, Spania, Olanda şi Germania.
Greul în competiţia senioarelor a fost dus de tripleta formată din Larisa Iordache, Cătălina Ponor şi Diana Bulimar. Celelalte două componente ale echipei, Raluca Haidu de la CNS „Cetate” Cetate Deva şi Sandra Izbaşa, au evoluat doar la câte un aparat. Iordache a fost singura care a concurat la toate aparatele şi a obţinut note foarte mari, aşa că va fi cu siguranţă în finala de la individual compus şi în alte trei sau chiar patru finale la aparate. Ponor a avut note de top la cele trei aparate la care a concurat şi are mari şanse de a fi în finală la bârnă, sol şi sărituri. Sandra Izbaşa a obţinut o notă bună la sărituri şi poate prinde finala la acest aparat.

Sursa: .mesagerulhunedorean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *