PENAL, ORICUM AI PRIVI: Mircia Muntean, inculpat pentru un „tun” imobiliar de 360.000 de dolari

Mircia Muntean si Dorin Gligor

Primarul Devei e abonat la boxa acuzaţilor, lunar, alături de infractorii de drept comun. Legăturile primarului cu lumea interlopă sunt, pentru prima dată, recunoscute şi în instanţă. Mircia Muntean e acuzat că, în calitate de primar, prin abuz în serviciu, a tras un „tun” cu terenuri aparţinând statului român. Activitatea infracţională a inculpatului Muntean Mircia a prejudiciat statul cu suma de 360.000 de dolari. Banii nu au fost recuperaţi.

Cauza figurează în topul celor mai tărăgănate procese din România. Se judecă de peste opt ani. ZIARUL HUNEDOREANULUI a intrat în posesia rechizitoriului întocmit de procurori. „Pentru realizarea scopului infracţional, în speţă, împroprietărirea prin orice mijloace a învinuitului Man Iosif cu suprafaţa de teren situată în Calea Zarandului – zona gării, DN7, inculpatul Mircia Muntean s-a folosit în mod abuziv de funcţia de primar şi de cea de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr.18/1991”, descriu procurorii situaţia de fapt în rechizitoriu.

Abuzul inculpatului Muntean Mircia
Primarul a dat terenul, în mod abuziv, prietenului său interlop, susţinând, chipurile, că Deva ar fi avut terenuri în plus (fond funciar de rezervă). Asta se întâmpla într-o perioadă în care sute de deveni se luptau cu Primăria Deva (deci cu Mircia Muntean) în instanţă ca să-şi câştige proprietăţile confiscate de regimul comunist. În rechizitoriu se face vorbire despre „inginerii financiare”, bileţele semnate de Mircia Muntean prin care obliga funcţionari publici să comită ilegalităţi, intervenţii în instanţă, cauze judecate cât ai bate din palme, acte false, şi multe altele. Sunt sugestive mărturiile depuse de Ioan Petru Albu, secretarul primăriei de la acea vreme, Augustin Socol, jurist la primărie, consilieri locali (Ovidiu Jurcă, Ghe. Niţescu), Lucia Tomuţa –topograf şi mulţi alţii. Sunt informaţii pe care le vom publica pe larg în ediţiile viitoare.

Frăţia interlopilor
Inculpatul Muntean Mircia este judecat „la pachet” alături de câţiva traficanţi cu maşini de lux.

Este vorba despre o reţea de interlopi şi de funcţionari ai statului, angajaţi în posturi cheie la vamă şi la Registrul Auto Român (RAR), care vindeau maşini furate din Germania, Franţa, Italia şi Suedia, autoturisme pentru care erau întocmite acte false. Activitatea infracţională a lui Mircia Muntean şi aceea a traficanţilor de maşini sunt două speţe diferite. Magistraţii au decis să le judece „la comun” pe motiv că primarul Devei ar face parte din aceeaşi gaşcă cu interlopii.

Această mişcare a complicat peste măsură procesul care durează de mai bine de opt ani. S-a vorbit intens despre faptul că primarul Mircia Muntean a luat unele decizii politice pentru a-şi asigura protecţie în faţa legii, dar nimeni nu a şi dovedit asta. Cert este că alăturarea oarecum forţată a celor două fapte penale poate face parte dintr-o strategie de amânare la nesfârşit a pronunţării sentinţelor. Următorul termen de judecată al inculpatul de la Primăria Deva este stabilit pentru data de 5 iunie. Până atunci, noi vom prezenta, în serial, detaliile unui proces în care Mircia Muntean este acuzat că a prejudiciat statul cu suma de 360.000 de dolari.

Sursa: nou.zhd.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *