Scenariul de vineri. Vestea proastă: distrugerea Devei va continua! Vestea bună: nu pentru mult timp…!

Am ezitat mult între titlul pe care tocmai l-aţi citit şi un altul, care ar fi sunat cam aşa: Cu îi este ruşine cu Cetatea Devei? Aici am şi un răspuns concret: unui candidat înverzit îi este ruşine cu această cetate, din moment ce pe pagina de facebook a domniei-sale apare o fotografie a Cetăţii Devei. Bun, veţi spune, înseamnă că nu îi este ruşine… Ba da, pentru că nu este fotografia actuală a cetăţii, adică cea în care este distrusă ca obiectiv turistic şi înconjurată de schele, care schele sunt şi ele parţial distruse. Este o fotografie veche de vreo 5 ani, cu cetatea „autentică”, înainte ca elanul destructiv al celui care o lasă pe mâini bune s-o fi ajuns…! Atunci, am putea concluziona, ar trebui să ne întoarcem puţin în timp, pe principiul că (din moment ce preferăm acea cetate) înainte era mai bine. Înainte nu erau salariile tăiate, nu era un Băsescu care să ne fi ciuruit (la propriu şi la figurat), cetatea era vizitabilă, verdele era în zonele verzi şi în gardurile vii. Aici, recunosc, s-a făcut ceva: verdele a fost recuperat din zonele verzi pe afişele de campanie! Dacă nu este iarbă, măcar verde-nrourat să fie, că portocalele de Sicilia prea duc cu gândul la… Chiar, la ce oare? De fapt, portocalele sunt nevinovate, chestia e la Sicilia. Ştefan Ciocan, mulţumesc: genială asta cu portocalele de Sicilia, chiar îmi pare rău că nu am băut încă berea împreună, dar sigur o vom face!

Deci îi e ruşine cu Cetatea Devei, mai precis nu cu cetatea, ci cu halul în care a fost adusă. Ştiu că există şi o consolare: omul (celălalt, cel care lasă Deva pe mâini bune) ar dori să continue turneul istorico-destructiv prin judeţ, dar aici totul devine discutabil, cetăţi şi castele de distrus ar mai fi, n-ar fi păcat de ele…?

Esenţial este că din ce în ce mai mulţi oameni, la deveni mă refer, par să conştientizeze că este nevoie de simţ civic. Simţ civic care să forţeze administraţia să aibă şi arhitect-şef, şi PUG pe care să-l respecte. Aici salut articolele colegului meu Marcel Bot din „Ziarul hunedoreanului”, referitoare la PUG-ul Devei. Ceea ce s-a scris este absolut verificabil. Nimic nu este poveste: nici bolovanii, nici drumurile care aşteaptă nişte cârpeli electorale, nici cetatea cu tăbliţa „accesul interzis”, nici soluţiile rutiere stupide, nici statuile de cowboy. Totul există, cum s-ar spune, pe teren. În pofida declaraţiilor sforăitoare, Deva, cu cei mai puţin de 60.000 de locuitori ai săi, este un oraş în derivă, cu urgentă nevoie de viziune, nu de soluţii gen „na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie…”

Sursa: nou.zhd.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *