Ancheta: Aurul neamului, intre interese si dezinteres

Celebru printre specialistii din intreaga lume pentru frumusetea pieselor si bogatia colectiei, Muzeul Aurului din Brad este acum la mana instantei, care va decide cui ii apartine de fapt cladirea si patrimoniul muzeistic. Disputa asupra cladirii a inceput recent, dupa ce compania Minvest a aflat ca, din luna august, un ONG are acte care dovedesc ca ar fi cumparat cladirea pentru o suma de un miliard de lei vechi. De cealalta parte, Centrul Ortodox Filocalia se mandreste cu ,,bijuteria” achizitionata si nici nu vrea sa auda de compania miniera. Ca in tot restul tarii, totul pare a se desfasura dupa principiul: “Domnul a dat, Domnul a luat!”

Scandalul a devenit public dupa ce presedintele Centrului Ortodox Filocalia, Nick Teodoreanu, a anuntat intr-o emisiune a unui post local de televiziune ca are acte care dovedesc ca ONG-ul pe care il conduce este noul proprietar al cladirii in care fiinta Muzeul Aurului. Pentru a-si sustine afirmatiile, omul a adus un proces verbal de licitatie din 25 august 2009, ora 12, data cand s-a cumparat Muzeul Aurului de la Brad in numele centrului ortodox si un act de adjudecare incheiat de societatea civila profesionala de insolventa SCPIT MANAGENENT ADVISORS SPRL Deva, semnat de lichidator prin asociatul coordonator Ion Tudor si adjudecatorul Nick Teodoreanu, in data de 16 septembrie. “Muzeul a fost scos la licitatie de societatea lichidatoare pentru neplata taxelor si impozitelor. Centrul nostru s-a inscris la licitatie, a castigat aceasta cladire si inca doua de langa ea, ceea ce este un lucru minunat pentru ca este pentru prima data cand un ONG are in proprietate o cladire, monument istoric unic in Europa precum Muzeul Aurului si unul din cele sase din lume”, declara noul proprietar Nick Teodoreanu. Potrivit documentelor sale, centrul Filocalia a castigat la licitatie un imobil denumit generic “constructii administrative si social culturale si doua constructii anexa”, adica muzeul si doua garaje, dar fara teren. In acte, imobilul este trecut ca facand parte din patrimoniul societatii debitoare CNCAF MINVEST SA Deva – filiala BRADMIN SA si a fost scos la licitatie cu ocazia desfasurarii procedurii falimentului, in conformitate cu Legea 85/2006 privind procedura insolventei.

Aurul neamului, intre interese si dezinteres


Muzeul e al Filocaliei…
Nick Teodoreanu, reprezentantul Filocalia, chiar s-a declarat uimit ca a fost singurul care a participat la licitatia anuntata legal intr-un cotidian economic: “Am fost unic licitator si cladirea s-a adjudecat la suma stipulata in caietul de sarcini. Eu ma gandeam ca o sa fie o batalie nemaipomenita, sa fie cinci, sase, 10 participanti. Nu s-a mai inscris absolut nimeni si s-au facut toate procedurile legale. Am fost foarte atenti sa nu fie nimic ilegal”, declara acesta. Pretul cu care a fost cumparat muzeul si garajele este chiar pretul cu care a fost scos la vanzare, adica 100.000 lei plus TVA. In contract se scrie despre conditiile de vanzare: “Bunul imobil se vinde in starea in care se afla si in locul in care se afla. Nu se ofera niciun fel de garantii. S-a constatat ca participantul la licitatie a indeplinit conditiile de a participa si a depus garantia de participare la licitatia publica de 10% din pretul de pornire la licitatie in casieria societatii debitoare cu chitantele 153/21.08.2009 si 154/24.08.2008 in suma de 10 mii de lei. (…) pretul se va achita astfel: 10 mii de lei platiti cu titlu de garantie din pretul de pornire la licitatie si restul de 90 de mii de lei care vor fi achitati in termen de un an de zile de la data incheierii prezentului proces verbal”. Tot in procesul verbal se specifica faptul ca predarea – primirea bunului imobil adjudecat se poate face la cererea adjudecatarului. Daca pana la aceasta data suma nu se va achita, adjudecatarul va pierde bunul si garantia, iar imobilul se va oferi din nou spre vanzare. Deocamdata nu s-a intocmit niciun proces de predare – primire, pentru ca Administratia Financiara Brad “A refuzat sa elibereze un document prin care sa se dovedeasca ca lichidatorul are platite datoriile la zi, lucru dovedit de el cu actele, si asa noi nu il putem intabula”, se plange noul proprietar. Acesta spune ca nu va schimba destinatia de muzeu a spatiului: “Trebuie sa se continue activitatea cu lucrurile minunate care au existat inainte. Cladirea a fost in renovare si, ulterior licitatiei, era menita sa capete alta destinatie, un lucru care nu ar fi fost la locul lui si ar fi frant un fir frumos”.

Exponate Muzeul Aurului Brad

…sau al Minvest
De cealalta parte, compania Minvest reclama si ea proprietatea asupra muzeului. Directorul Minvest, Daniel Andronache, spune ca societatea are drepturi asupra constructiei inca de anul trecut: „Noi suntem proprietari pe cladire de mai bine de un an, dupa ce am cumparat-o de la Bradmin la valoarea la care a fost evaluata, iar suma a fost achitata finantelor. Bradminul a predat astfel activele si intreg patrimoniul muzeului, deci si exponatele. Putem dovedi asta cu contractul de vanzare-cumparare incheiat atunci si factura cu care s-a platit constructia. Avem ordine de plata prin care dovedim ca, in 2009, noi am platit impozitul pe cladirea muzeului. Lichidatorul nu avea niciun drept sa vanda cladirea”. Insa Andronache recunoaste ca exista si o vina a companiei: sunt cateva aspecte neclare cu privire la intabularea cladirii in cartea funciara, adica Minvestul este proprietarul muzeului, numai ca aceasta cladire a ramas neintabulata. Cum si Minvest si Centrul Ortodox Filocalia sustin ca sunt proprietari asupra muzeului, conducerea Minvest a solicitat interventia judecatorilor pentru transarea problemei, asa ca dreptul de proprietate va fi decis in instanta. Compania Minvest a platit anul trecut peste 90.000 de lei pentru a cumpara de la finante cladirea muzeului aflata sub sechestru, alaturi de toate bunurile filialei Bradmin.

aur

Dezinterese de stat
Dincolo de declaratii aruncate de o parte si alta, raman faptele: niciunul dintre cei doi cumparatori nu a reusit sa-si treaca dreptul asupra imobilului in cauza in Cartea Funciara, iar acum judecatorii sunt solicitati sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa consfinteasca dreptul de proprietate al companiei asupra muzeului. In cauza, in afara de renumele muzeului, sunt aproape 500 de kilograme de aur nativ, cat cantaresc cele 1305 exponate, piese extrase din minele de aur de-a lungul vremii de minerii angajati la filialele Minvest. Pe langa acestea exista si un esantion de diamante si o colectie de peste o mie de flori de mina. “Eu atunci cand am licitat am facut-o cu buna credinta, cu dragoste pentru o istorie atat de frumoasa si unica in Europa. Lucrurile trebuie lamurite, dar actele noastre sunt legale, pot aparea probleme, dar nu la noi. Am facut demersuri la finante, am facut cerere la Primaria Brad in 17 septembrie si asteptam raspuns in 30 de zile ca sa vedem cum actionam si atunci lucrurile se lamuresc si pentru Minvest, si pentru noi. Vrem sa stim cine este proprietarul”, sustine Nick Teodoreanu. Daca presedintele Filocalia sustine ca nu este cu nimic vinovat de ceea ce se intampla, actuala conducere a Minvest arunca vina asupra fostului manager, liberalul Pompiliu Crai. Acesta s-a declarat stupefiat de ceea ce se intampla cu Muzeul Aurului si spune ca va sesiza in cauza organele de ancheta pe motiv ca aceasta cladire nu avea ce cauta pe lista lichidatorului.

exponate aur

Investitii de miliarde la pret de un miliard
Pompiliu Crai, fostul director general al Minvest pe vremea Guvernului Tariceanu, este convins ca Teodoreanu a cumparat cu buna credinta cladirea, dar nu intelege cum a ajuns ea pe lista lichidatorului: “Pentru a se face investitia, in momentul in care era sechestru pus pe ea de finantele publice, compania mama, Minvest Deva, a achizitionat prin Finantele Publice cladirea muzeului, terenul fiind deja al companiei. Doar asa s-a putut face investitia de 50 de miliarde de lei vechi in renovarea muzeului. Filiala Bradmin era filiala a companiei, dar cu personalitate juridica si toate filiale care au intrat in lichidare au intrat fie la initiativa companiei Minvest, fie la initiativa unor creditori si la Brad este vorba de initiativa companiei. Dar noi am cumparat cladirea inainte ca filiala sa intre in faliment, iar obiectivul nu a fost predat lichidatorului prin niciun fel de document. El nu putea fi predat din moment ce nu mai apartinea filialei Bradmin. Asa stateau lucrurile cand am parasit eu compania si asta era inainte de luna august a acestui an”, explica Crai care isi recunoaste si greseala: “Singurul lucru care era neclar a fost faptul ca nu am mai apucat sa mai intabulez cladirea pe terenul apartinand companiei, dar exista toate documentele de proprietate, actele incheiate cu finantele publice, ele sunt acte publice si pot fi consultate. Cine si-a permis sa vanda ceva ce nu era al lui, va trebui sa raspunda in fata organelor de ancheta. Daca nu se autosesizeaza, voi sesiza eu organele de cercetare penala pentru ca este un caz de o gravitate deosebita. Faptul ca cladirea urma sa ia alt drum este un lucru fals. Cred ca Filocalia a cumparat ceva ce nu apartinea de fapt firmei de lichidare. Parerea mea este ca domnul Teodoreanu a cumparat ceva ce nu apartinea lichidatorului si a dat banii degeaba. Cred ca cineva nu v-a spus intregul adevar si imi pare rau ca s-a ajuns in asemenea situatie”. Fostul director al Minvest spune ca lucrarile de renovare in valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi au fost alocati de companie impreuna cu Conversmin. In 2008, Guvernul Tariceanu aloca 4,5 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea cladirii Muzeului Aurului, lucrari care cuprind inclusiv subsolul.

Proiecte da, fapte ba
Situatia muzeului unicat in Europa a incins spiritele in judet, mai ales ca administratia judeteana si cea locala il vedeau inclus in circuite turistice internationale. Chiar primarul Bradului, Florin Cazacu, a prezentat la Parlamentul European un proiect turistic intitulat „Drumul aurului”. Traseul imaginat de edil debuteaza la Muzeul Aurului din Brad, continua in zona Musariu si cu Galeria numita „Treptele Romane“. Turistii ar urma apoi sa urce la Biserica din Ruda Brad si la Gura Barza, locul ultimei exploatari aurifere, iar intoarcerea la Brad s-ar face cu mocanita. De aici, turistii pot vizita cetatile dacice, situri devenite raiul braconierilor de comori, vesnic in cautarea aurului dacic si apoi Muzeul din Deva. Intr-un proiect mai vechi al Minvest se prevedea chiar posibilitatea ca turistii sa poata cobori in subteran pentru a vedea cum se exploateaza aurul nativ din filon. Daca s-ar fi reusit mentinea functionala macar a unei galerii, aceasta ar fi fost ultimul loc din Europa unde vizitatorii ar fi putut admira minerii muncind precum stramosii lor daci, cu ciocanele si trocutul in cautarea filoanelor. Era vorba de galeria 1 Mai, din care in 2006 s-a scos ultimul bolovan cu bucati de aur nativ, chiar inainte de a se inchide ultimul abataj. Proiectul a cazut dupa ce specialistii de la INSEMEX Petrosani au constatat ca galeria are probleme de aeraj si ar pune in pericol viata turistilor care s-ar incumeta sa intre in subteran.

Muzeul aurului romanesc
De-a lungul vremii, la Muzeul Aurului din Brad s-a adunat cea mai mare colectie de piese din aur nativ din Europa, cu forme spectaculoase precum: steagul dacilor, soparlele din aur, harta Romaniei in aur si un cristal pentagonal, unic in lume. Muzeul este celebru pentru colectia de aur nativ, singura din Europa de acest fel, piese care au fost atractia unor expozitii internationale, precum cea de la Paris –1937 sau München –2003. Proiectul de renovare presupune construirea a inca un etaj, realizarea unei sali de proiectie si amenajarea unei piete civice in apropiere. Exploatarea organizata a aurului in zona a inceput in 1884, la initiativa societatii germane Gotha. Muzeul dateaza din anul 1896 si a fost infiintat de un geolog german pe nume Schummacher, care lucra la exploatarea miniera din Brad, muzeul fiind mereu in administrarea minei. Tot in 1896, la Brad, s-a deschis si prima scoala de mineri din Romania. In 1979, muzeul a aniversat 2.000 de ani de atestare documentara a mineritului in zona Brad. Apogeul exploatarilor aurifere din Hunedoara a fost in anii 1937-1938, cand Romania ocupa locul 2 in Europa, dupa Rusia. In 2006, ultimul abataj de la Gura Barza a fost inchis, iar exploatarea miniera a fost devastata de firmele care au taiat totul si au vandut apoi utilajele ca fier vechi sub nasul autoritatilor si al oamenilor legii.

In numele patriarhului
Proaspat renovat, Muzeul Aurului urma sa fie redeschis publicului in acest an. Ambii „proprietari” sustin ca doresc pastrarea destinatiei initiale a edificiului, cea de muzeu al aurului. „Pentru asta am si licitat. Noi nu o sa-i schimbam destinatia, nu aveam nevoie doar de o cladire la Brad. Interesul nostru este sa continuam aceasta istorie minunata. Exponatele exista, ele sunt depozitate undeva si, pe baza unui contract, vom continua activitatea in muzeu si vrem sa-l aducem in circuit international pentru ca Romania are un potential si o istorie minunata a aurului. Vrem sa facem un parteneriat public – privat cu Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, pentru ca exponatele care sunt in muzeu nu sunt proprietatea noastra, ci ele sunt proprietatea statului roman”, sustine Nick Teodoreanu, care ar vrea transformarea cladirii intr-un “… muzeu viu. El trebuie sa capete alta dimensiune in lumea in care traim, sa existe simpozioane, intalniri de specialitate internationale, sa capete o dimensiune in miscare. Am fost o singura data la Muzeul Aurului pana sa intre in renovare. Cu adevarat bijutierul cel mai mare este bunul Dumnezeu”, sustine Teodoreanu. Acesta a primit titlul de cetatean de onoare al municipiului Deva pentru ca a sustinut ridicarea Episcopiei Devei si Hunedoarei si a ridicat titlul de cetatean de onoare pentru prefericitul Daniel, patriarhul Romaniei. Cu toate acestea, pe site-ul Patriarhiei Romaniei a aparut saptamana aceasta un comunicat in care se arata ca “Intre Patriarhia Romana si domnul Nick Teodoreanu nu exista nicio colaborare concreta. De asemenea, precizam faptul ca institutia numita “Centrul Ortodox Filocalia” nu figureaza intre asociatiile si fundatiile care functioneaza cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (…)”. In comunicat se mai arata ca propunerile ori actiunile lui Teodoreanu “sunt facute in nume personal”, nu reprezinta si nu implica Biserica Ortodoxa Romana.

Autor: Laura Oana
Sursa: replicahd.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *