Realitatea Hunedoreana: Au ales apa in loc de bani

Localnicii din Voia, comuna Balsa, au respins propunerea societatii Deva Gold de a amenaja pe raza satului lor doua iazuri de decantare, dintre care unul cu cianuri. Societatea, membra a grupului canadian Rosia Montana – Gold Corporation, este astfel nevoita sa caute alte solutii. In ultimii ani, acesta este primul caz din judetul Hunedoara in care oamenii reusesc, exprimandu- si vointa, sa determine o companie privata sa le respecte optiunea. Deva Gold a anuntat deja ca va cauta alte solutii pentru amplasarea iazurilor.

Localnicii din Voia nu vor ca apa lor, la care tin foarte mult, sa fie periclitata de iazul cu cianuri
Localnicii din Voia nu vor ca apa lor, la care tin foarte mult, sa fie periclitata de iazul cu cianuri

Anul trecut, Deva Gold a intensificat procedurile pentru a-si obtine aprobarile necesare unui proiect investitional prin care sa exploateze sterilul din haldele de la Certej. Pe scurt, proiectul initial prevedea ca pe raza comunei Certej sa fie amenajate capacitatile pentru extragerea si prelucrarea sterilului (cele pentru care ar urma sa fie angajati circa 500 de oameni), iar depozitarea sa fie facuta pe raza comunei Balsa, aproape de “hotarul” dintre Certej si satul Voia. In asemenea cazuri, procedurile pentru obtinerea avizului de mediu (unul dintre cei mai importanti pasi pentru inceperea unei activitati economice, mai ales in cazul genului de activitati poluante) prevad si o dezbatere publica a proiectului. Spre deosebire de alte localitati, in care la astfel de dezbateri nu se prezinta mai nimeni, iar proiectele “trec” fara probleme, la Voia aproape fiecare gospodarie a avut cate un reprezentant in sala in care au avut loc discutiile.


E Voia lor
Dezbaterea publica ar fi trebuit sa aiba loc in toamna anului trecut dar, din motive neprecizate, s-a desfasurat abia pe 24 iunie, anul acesta. Oamenii, desi majoritatea batrani, nu s-au lasat deloc usor convinsi. Nici promisiunea unui drum care sa lege Voia de Certej “peste deal” si sa scurteze astfel cu 30 de kilometri traseul rutier actual si nici angajamentul ferm referitor la realizarea unei retele de apa curenta in sat nu au reusit sa-i induplece. La intrevedere oamenii, pe langa refuzul verbal clar si mai mult decat vehement, au prezentat si un memoriu semnat de marea majoritate a celor aproximativ 100 de localnici din Voia prin care acestia declarau inca de la inceputul anului ca nu doresc cianuri in apropierea satului lor. “Apa buna ca la Voia mai rar gasesti. Daca iei apa de la un izvor se abureste sticla, asa de rece si de buna e. Drumul promis de domnii aia de la Deva Gold ar fi bun, da nu ne putem pune-n pericol sanatatea. Noi bem apa din izvoare. Daca cianurile ajung la panza freatica, ce se intampla? Nu acceptam pentru ca nu ne batem joc de noi”, spune Gheorghe Danciu (73 de ani).

Satenii au refuzat ca “Valea Frumoasei” sa se transforme in “Valea slamului cianurat”
Satenii au refuzat ca “Valea Frumoasei” sa se transforme in “Valea slamului cianurat”

Isi apara Frumoasa
Satenii din Voia spun ca undeva in sus, pe apa care trece si prin sat si din care se adapa si animalele din gospodariile lor, Deva Gold ar fi dorit sa ridice un dig inalt de 67 de metri (mai inalt decat digul lacului de acumulare de la Cincis). Si acest detaliu i-a cam speriat “Vor sa ransforme Valea Frumoasei, unul dintre cele mai faine locuri din Romania, dupa parerea mea, in lac de slam cu cianuri. Vor sa aduca prin conducte slamul de la Certej, peste deal, pana-n Valea Frumoasei. Eu unul nu pot accepta asa ceva. Pot sa vina ei sa ne dea bani si aur, ca la Valea Frumoasei si la apa noastra buna noi nu renuntam”, spune Rodica Lasc (48 de ani). Opozitia ferma a localnicilor din Voia se pare ca si-a facut efectul. Reprezentantii Deva Gold au anuntat deja ca analizeaza posibilitatea realizarii unor iazuri de decantare situate tot pe raza comunei Certej, mai aproape de unitatile de extragere si prelucrare a sterilului folosit ca materie prima.

Autor: Ciprian Iancu
Sursa: replicahd.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *